
Polska jest trzecim na świecie producentem borówki amerykańskiej. Owoc ten popularny stał się u nas kilka lat temu i od tego czasu nie traci na dobrych opiniach. Dzieje się tak dlatego, że borówki są smaczne, są dostępne przez cały rok w sklepach, a ich dodatkowym atutem jest łatwa dostępność przez cały rok i znacznie niższa cena niż w przypadku naszej rodzimej czarnej jagody. Przy okazji jest to inwestycja w zdrowie. W borówkach znajdziemy cała gamę witamin i składników mineralnych: od witaminy A, przez B, po potas, fosfor, wapń i korzystne dla poziomu dobrego cholesterolu enzymy. To także potężna dawka antyoksydantów. Borówka zawiera również składniki wspierające pracę zmysłu wzroku, w szczególności, gdy ten wzrok musi być precyzyjny, a poddany jest poważnym obciążeniom. Borówki sa owocem niskokalorycznym. Nadają się do samodzielnego podjadania, do deserów oraz do zdrowych koktajli na bazie napojów mlecznych, takich jak jogurty czy kefiry, mlek roślinnych czy wody. Nic tylko korzystać!
