Czerwone owoce – na zdrowie
- 992 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 15 marca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Kolor owoców to nie tylko walory estetyczne i kwestia ładnego wyglądu na grządkach. Kolor bowiem mówi sporo o właściwościach konkretnych owoców. Wiele osób napotyka się w dietetycznych jadłospisach na zalecenia, aby korzystać z owoców czerwonych i fioletowych. Są one prawdziwymi rekordzistami, jeśli chodzi o zawartość składników antyoksydacyjnych. Wśród nich lideruje aronia, jednak ze względu na jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Nawet, jeśli nie jesteśmy aroniowymi fanami, wzbogacić dietę o antyoksydanty możemy, sięgając po czarną porzeczkę, borówkę amerykańską oraz naszą rodzimą jagodę, jeżyny i maliny, truskawki, czereśnie i wiśnie, żurawiny i śliwki. Oprócz antyoksydantów, w owocach odnajdziemy również cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały oraz błonnik. Nie jest prawdą, że – ze względu na zawartość cukru – owoce szybko nas utuczą. W dużej mierze składają się one z wody, znajdziemy w nich także błonnik. W większości przypadków mają niski indeks glikemiczny.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda