Czerwone owoce – na zdrowie
- 525 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 15 marca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Kolor owoców to nie tylko walory estetyczne i kwestia ładnego wyglądu na grządkach. Kolor bowiem mówi sporo o właściwościach konkretnych owoców. Wiele osób napotyka się w dietetycznych jadłospisach na zalecenia, aby korzystać z owoców czerwonych i fioletowych. Są one prawdziwymi rekordzistami, jeśli chodzi o zawartość składników antyoksydacyjnych. Wśród nich lideruje aronia, jednak ze względu na jej specyficzny smak nie każdemu przypada do gustu. Nawet, jeśli nie jesteśmy aroniowymi fanami, wzbogacić dietę o antyoksydanty możemy, sięgając po czarną porzeczkę, borówkę amerykańską oraz naszą rodzimą jagodę, jeżyny i maliny, truskawki, czereśnie i wiśnie, żurawiny i śliwki. Oprócz antyoksydantów, w owocach odnajdziemy również cenne dla naszego organizmu witaminy i minerały oraz błonnik. Nie jest prawdą, że – ze względu na zawartość cukru – owoce szybko nas utuczą. W dużej mierze składają się one z wody, znajdziemy w nich także błonnik. W większości przypadków mają niski indeks glikemiczny.

- 12 stycznia 2021
Proste ćwiczenia na łydki
- 9 października 2020
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
- 7 sierpnia 2020
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
- 24 czerwca 2020
Proste ćwiczenia na łydki
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
Roślina morwa
Odżywki na masę mięśniową
Beta-alanina co to jest ?
Ćwiczenia streching czyli jak się rozciągać ?
Z czego składa się klatka piersiowa ?