Czy masło jest zdrowe?
- 497 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 6 lipca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Dyskusja nad tym, czy lepsze jest masło, czy margaryna powraca co jakiś czas na łamach gazet i w programach telewizyjnych poświęconych zdrowemu żywieniu. Warto powiedzieć – na pewno nie ostatecznie, ponieważ pytanie poruszane jest co jakiś czas – że masło jest zdrowe. Jest co prawda dość kaloryczne oraz bogate w tłuszcze nasycone, jednak jego przewaga nad innymi tłuszczami do smarowania polega na tym, że jest to produkt naturalny (oczywiście, gdy wybieramy masło bez syntetycznych domieszek), łatwo strawny, bogaty w rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, które łatwo się przyswajają. Aby jednak móc w pełni wykorzystać możliwości masła, należy wybierać te o dobrym składzie: co najmniej 74%, a najlepiej 82% tłuszczu, unikając produktów, na których etykietach pojawiają się określenia „maślany”, „pyszny”, „miks”. Sugerują one, że taki produkt z prawdziwym masłem nie ma wiele wspólnego. Ma on z reguły sztuczne dodatki, domieszki olejów roślinnych i utwardzacze. Masło powinniśmy używać na zimno. Do smażenia przeznaczone jest wyłącznie masło klarowane.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda