Placki otrębowe – zdrowe śniadanie
- 934 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 17 sierpnia 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Uwielbiamy naleśniki i placuszki na śniadanie. Jeśli jednak przygotujemy je z pszennej mąki i okrasimy słodkim syropem klonowym lub kremem czekoladowym, który więcej wspólnego ma z cukrem niż z czekoladą, niewiele będą one miały wspólnego ze zdrowym śniadaniem. Na szczęście można połączyć przyjemne z pożytecznym i spróbować na przykład apetycznych placków otrębowych. Bazą są zawsze otręby pszenne i żytnie. Wystarczy wymieszać 2 łyżki otrębów pszennych z 3 łyżkami otrębów żytnich, dla odpowiedniej konsystencji dodać jajko i około 2 łyżek jogurtu greckiego – i w ten sposób powstaje baza do placuszków. Po usmażeniu wystarczy podać je z ulubionymi owocami. Aby urozmaicić smak placków, przed smażeniem do masy można dodać jabłko starte na tarce oraz cynamon. W ten sposób uzyskujemy otrębowe placki szarlotkowe. Dobrym dodatkiem do masy jest też rozgnieciony banan i potarta gorzka czekolada. Dodatki możemy dowolnie modyfikować pod kątem własnego smaku. Trzeba jednak pamiętać, że muszą to być zdrowe produkty.

- 22 lutego 2021
Czym jest zdrowy tryb życia?
- 12 stycznia 2021
Proste ćwiczenia na łydki
- 9 października 2020
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
- 7 sierpnia 2020
Czym jest zdrowy tryb życia?
Proste ćwiczenia na łydki
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
Roślina morwa
Odżywki na masę mięśniową
Beta-alanina co to jest ?
Ćwiczenia streching czyli jak się rozciągać ?