Suszone figi – zdrowa przekąska
- 1020 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 19 lipca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Słodkie figi to jedne z najlepszych suszonych owoców. Jeśli jeszcze ich nie jedliśmy, warto nadrobić zaległości. Znajdziemy w nich sporo wapnia: w 100 gramach owoców jest go około 200 miligramów. Wapń ten wsparty jest przez obecność potasu, żelaza i nieco mniejszych ilości magnezu oraz fosforu. Ze względu na słodki smak figi są kaloryczne, ale o ile spożywamy je z umiarem, nie zaszkodzą nam nawet na diecie. Dzieje się tak także dlatego, że w suszonych figach ukrywa się sporo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości, obniża całkowity poziom cholesterolu we krwi i wspomaga przemianę materii, usuwając toksyny i zbędne produkty przemian metabolicznych. Mimo to powinny jednak uważać osoby chorujące na cukrzycę. Oprócz zawartości cukru w owocach, mają one także wysoki indeks glikemiczny (IG około 40). Ze względu na to, że zawierają tyraminę – białko obecne także w suszonych daktylach czy rodzynkach – mogą wywoływać migreny, powinny zatem zrezygnować z nich osoby, które takie problemy miewają.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda