Zakwaszenie organizmu a zdrowie
- 446 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 23 kwietnia 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Za zakwaszenie organizmu bardzo często odpowiada nieprawidłowa dieta. Popularne produkty, które mogą doprowadzić do wystąpienia tego problemu to: sery, ryby, jaja, alkohol, mięso, wysoko przetworzone produkty, kawa i czarna herbata, produkty zbożowe oraz słodkie napoje gazowane. Na zakwaszenie wpływa także: stres, brak aktywności fizycznej, zbyt intensywne treningi, duża zawartość chemicznych dodatków w żywności. Jak przywrócić równowagę? Odkwaszanie organizmu warto zacząć od zmiany niekorzystnych nawyków żywieniowych i włączenia odkwaszających produktów do codziennej diety. Takie działanie ma np.: surowe mleko i śmietana, kasza gryczana i jaglana, warzywa – brokuły, buraki, cukinia, szpinak, seler, pomidor, rzodkiewka, cukinia, większość owoców – brzoskwinie, kiwi, cytrusy, banany, truskawki, manko, grejpfrut, arbuz, maliny, mango, winogrona. Odkwaszanie organizmu wymaga także picia odpowiedniej ilości wody. Proces można wspomóc dzięki różnym suplementom diety, które są dostępne na rynku.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda