Zdrowa sól?
- 4258 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 9 kwietnia 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Swój charakterystyczny różowy kolor zawdzięcza dużej obecności żelaza oraz innych składników mineralnych. W wielu mediach pojawiły się informacje o rekordowej zawartości minerałów w soli himalajskiej. Według różnych źródeł jest ich od ponad 70 po prawie 90. Brak jednak oficjalnych potwierdzeń. Sól himalajska, jak każda inna sól, stanowi przede wszystkim źródło sodu – pierwiastka, z którym przesadzać nie powinniśmy, bo jego nadmierne spożywanie stanowi bezpośrednią przyczynę nadciśnienia i zatrzymywania wody w organizmie. Polacy w ogóle za dużo solą i różowa sól nie stanowi tu żadnej zdrowej alternatywy. Nie istnieją żadne rzetelne badania naukowe, które potwierdzałyby, że sól himalajska ma jakiekolwiek prozdrowotne właściwości. W istocie nie różni się niczym od tradycyjnej soli kuchennej, jest zaś sporo droższa: nawet kilkadziesiąt złotych za kilogram. Lepiej skupić się zatem na zdrowszych sposobach doprawiania żywności z wykorzystaniem ziół i przypraw.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda