Zdrowie na zielono
- 446 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 25 czerwca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Brokuł to warzywo doskonale nam znane, ciągle jednak w kuchni traktowane po macoszemu. Nie mamy zaufania do tego nieco zbyt zielonego kalafiora. Niesłusznie! Spośród wszystkich warzyw i owoców to właśnie brokuł wysuwa się na prowadzenie na liście pokarmów działających przeciwnowotworowo. Zawdzięcza to swoim aktywnym składnikom: beta-karotenowi, sulforafanowi, chlorofilowi oraz izotiocyjanom. Brokuł wzbogaca naszą dietę we wszystkie najcenniejsze witaminy (A, witaminy z grupy B, C, K, PP), kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas oraz siarkę. To także potężny zastrzyk błonnika. Nie wszyscy wiedzą, że brokuł jest także dostarczycielem chromu. Ma on niebagatelne znaczenie dla osób zmagających się z cukrzycą, insulinoodpornością lub po prostu podjadających słodycze. Podobnie jak jarmuż, brokuł wspiera pracę nadnerczy, wzmacnia stawy i obniża poziom kortyzolu, nazywanego niekiedy hormonem stresu. Aby czerpać maksimum z jego mocy, należy uważać, aby warzywo nie rozgotowało się przesadnie i pozostało jędrne.

- 12 stycznia 2021
Proste ćwiczenia na łydki
- 9 października 2020
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
- 7 sierpnia 2020
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
- 24 czerwca 2020
Proste ćwiczenia na łydki
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
Roślina morwa
Odżywki na masę mięśniową
Beta-alanina co to jest ?
Ćwiczenia streching czyli jak się rozciągać ?
Z czego składa się klatka piersiowa ?