Zdrowy rzepakowy
- 371 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 14 marca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Olej rzepakowy jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia – to czas, aby to powiedzieć. Tłuszcze roślinne generalnie polecane są do spożywania na zimno, jednak olej rzepakowy jest szczęśliwym od tej reguły wyjątkiem, należy tylko uważać, aby go nie spalić n patelni. Jest to olej bogaty w kwasy omega-3 w bardzo korzystnym stosunku 2: Pamiętać jednak należy, aby wybierać olej nierafinowany. Po oczyszczeniu bowiem z ewentualnych zanieczyszczeń rzepak pozbawia się również cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, co sprawia, że kupujemy produkt niepełnowartościowy. Taki oczyszczony i podgrzewany olej rzepakowy nie tylko nie ma cennych wartości zdrowotnych, o których tyle się mówi, nazywając rzepakowy oliwą północy, ale może być wręcz toksyczny. W temperaturze powyżej 160 stopni Celsjusza kształtują się bowiem szkodliwe tłuszcze trans. Nie ma nic złego w kupowaniu, a później podsmażaniu produktów na oleju rzepakowym, należy jednak kupować ten najlepszej jakości i pamiętać, że najzdrowszy będzie jednak na zimno.

- 12 stycznia 2021
Proste ćwiczenia na łydki
- 9 października 2020
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
- 7 sierpnia 2020
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
- 24 czerwca 2020
Proste ćwiczenia na łydki
Trening wytrzymałościowy co musisz wiedzieć ?
Łokieć tenisisty częsta dolegliwość
Roślina morwa
Odżywki na masę mięśniową
Beta-alanina co to jest ?
Ćwiczenia streching czyli jak się rozciągać ?
Z czego składa się klatka piersiowa ?