Zdrowy rzepakowy
- 631 Views
- Redaktor kuriergorzowski.pl
- 14 marca 2019
- Kompendium wiedzy o zdrowiu
Olej rzepakowy jest bardzo dobrym tłuszczem do smażenia – to czas, aby to powiedzieć. Tłuszcze roślinne generalnie polecane są do spożywania na zimno, jednak olej rzepakowy jest szczęśliwym od tej reguły wyjątkiem, należy tylko uważać, aby go nie spalić n patelni. Jest to olej bogaty w kwasy omega-3 w bardzo korzystnym stosunku 2: Pamiętać jednak należy, aby wybierać olej nierafinowany. Po oczyszczeniu bowiem z ewentualnych zanieczyszczeń rzepak pozbawia się również cennych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych, co sprawia, że kupujemy produkt niepełnowartościowy. Taki oczyszczony i podgrzewany olej rzepakowy nie tylko nie ma cennych wartości zdrowotnych, o których tyle się mówi, nazywając rzepakowy oliwą północy, ale może być wręcz toksyczny. W temperaturze powyżej 160 stopni Celsjusza kształtują się bowiem szkodliwe tłuszcze trans. Nie ma nic złego w kupowaniu, a później podsmażaniu produktów na oleju rzepakowym, należy jednak kupować ten najlepszej jakości i pamiętać, że najzdrowszy będzie jednak na zimno.

- 9 kwietnia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
- 3 marca 2022
Zdrowie po pięćdziesiątce
- 23 lutego 2022
Szynka babuni – samo zdrowie
- 22 stycznia 2022
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Zdrowie po pięćdziesiątce
Szynka babuni – samo zdrowie
Jak wyglądać pięknie i czuć się zdrowo?
Zasady zdrowego odżywiania
Zdrowe śniadanie jakie ?
Jak się przestawić na zdrowy tryb życia?
Zdrowe odżywianie a woda